четвер, 13 квітня 2023 р.

Лелека повертається

Leleka wines — зовсім юний бренд, вперше офіційно вина під такою назвою були представлені у жовтні 2020 року.

Проте марка швидко стала відомою серед шанувальників вітчизняних вин, має вона нагороди міжнародних конкурсів. «Лелечий» стенд був на XV та XVI Kyiv Food&Wine Festival, на поки що єдиному «Brave Wine: вікенд найкращого українського вина» та на нещодавньому Wine&Spirits Ukraine Exhibition. Винороби проводять і показові дегустації. Крім того, марка присутня в ресторанах та барах. Особисто я час від часу потрапляю на концерти агенції Svitlo concert, де майже завжди присутній бар, так там останні роки представлені лише українські вина. З осені це саме продукція Leleka winesА «головний над барменами» розповів, що збиралися поставити цю марку ще у березні.
Бар у холі Будинку архітектора, 13.11.2022
Війна не обійшла стороною виноробів. Виноградники та виробництво не постраждали: врожай збирають в Південній Бесарабії (Одеська область), у селі Розівка, що біля Сарати; переробка відбувається у тих же краях — на потужностях підприємства «Одесавинпром». Але на складах під Києвом, у селі Стоянка, під час танкових боїв був повністю знищений склад з продукцією. Фірма втратила 70 тисяч пляшок. Проте діяльність продовжується.
Склад у селі Стоянка, 04.03.2022
Поки що лелечине вино виготовляється з урожаю непарних років: 2019-го, 2021-го, наступне, імовірно, буде 2023-го року. Наголос робиться не на кількість сортів. Спершу їх було чотири: Піно-Грі, Шардоне, Каберне Совіньон, Мерло. В 2021 році додалися Совіньон блан, Аліготе (з планами на ігристе) та Одеський чорний. Поки що випустили лише останній (відомий також як Аліберне) і, треба сказати, він не схожий на більшість вин з цього сорту. Але кількість вин перевищує кількість сортів, бо вино ще можна витримати в діжці та/або на осаді, зробити напівсухим чи напівсолодким і т.п.
Дегустація у ресторані «Наживо», Київ, 14.03.2023
Ця дегустація була першою в 2023 році і повністю присвячувалася винам нового врожаю. Це не вся лінійка вин, будете в магазинах або ресторанах, вивчайте пропозиції уважно. Тут зразки були такі:
Leleka wines Піно-грі сухе
Leleka wines Шардоне сухе
Leleka wines Шардоне сухе витримане
Leleka wines Мерло сухе
Leleka wines Одеський чорний сухе
Leleka wines Каберне Совіньон сухе витримане
Leleka wines Каберне Совіньон Мерло червоне напівсолодке

Під час дегустації бренд-амбасадор Богдан Панчук розповідав багато цікавого, зокрема, що від самого початку у концепцію марки було закладено використання лише українського обладнання та матеріалів. Але вітчизняне виробництво діжок ще розвивається, а ПрАТ «Ветропак Гостомельський склозавод», як і вищезгаданий склад, також постраждав, бо також знаходиться під Києвом із західного боку. Тож поки що дубові бочки французькі, пляшка молдавська, а от корок знову робиться в Україні.

Своїми враженнями про смакові якості поділився Дмитро Сидоренко, власник однойменної школи вин та засновник і перший президент Асоціації сомельє України.
Дегустація у ресторані «Наживо», Київ, 14.03.2023
У всіх вин з’явився новий стиль, і своє лице. У порівнянні з винами минулих років, вони стали краще і «подорослішали». Піно-грі я б у сліпій дегустації міг переплутати з грузинським Ркацителі (технологічним процесом на заводі керує Зураб Кучухідзе, може в тому причина? — прим. ред.) Шардоне резерв яскраво обгорнула діжка, але трошки недостатньо «тіла». Цікаве Мерло, і яскравий дорогоцінний камінь Одеський чорний, який ще треба трошки огранити, і тоді він засяє як діамант.

Дегустація проходила у ресторані «Наживо», Київ, 14 березня 2023 року.

Фото зі Стоянки надано прес-службою, інші фото та текст — Олександр Зубко.

Фоторепортаж можна переглянути в альбомах соціальної мережі Facebook та сервісу Google фото.


Немає коментарів: