вівторок, 7 листопада 2023 р.

Перший фестиваль «День винороба» відбудеться у Києві 11 та 12 листопада

Саме професійне свято «День виноградаря та винороба» врешті-решт було запроваджено указом Президента з 2020 року.


Таким є кожна друга неділя листопада. На усіх п’яти Національних виноробних форумах піднімалося питання про необхідність запровадження такого «червоного дня календаря». А могли б просто самостійно обрати дату та і святкувати собі всі ці роки... Аж ось і дату офіційну встановили, проте святкування масштабним досі не було. Спочатку — ковід, тепер — велика війна... Та цю прикру несправедливість нарешті виправляє громадська організація «Укрсадвинпром» у партнерстві з ГО «Всеукраїнська асоціація виноробів і сомельє», аналітичним центром «Клуб експертів» та за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України. Виставка-ярмарок проходитиме у приміщеннях торгово-розважального центру River Mall, що на березі Дніпра з боку Позняків.

З великих виноробень заявлені «Коблево» та 46 Parallel Wine Group. Хоча і «Винхол Оксамитне» з торговою маркою Villa Tinta — не таке вже маленьке підприємство, як і «Тірас вайнері» Едуарда Городецького з маркою My Wine. Невеликі об’єми поки що в Stoic Ukrainian winery, відомої донедавна як «Виноробне господарство князя П.М.Трубецького», і пропонується поки що лише марка Dnipro Hills. Приймуть участь кілька невеликих виноробень: Father’s wine, Falko Winery, «Винний дім Гігінеішвілі», вина Молчанових (марка SliVino Village), «Родинна виноробня Зелениці», вина Ігора Максименка, вина Григорія Кулініченка, об’єднана марка закарпатських виноробів «Вина срібної землі». Підприємство Wineidea на таких подіях зазвичай презентує меблі та фурнітуру, але трошки вин там після недовгої окупації збереглося. Свою продукцію представлять два науково-дослідні інститути: нещодавно і нарешті вже з ліцензією «Інститут виноградарства і виноробства імені В.Є. Таїрова» та поки що невідомий широко своєю продукцією Інститут садівництва Національної академії аграрних наук України.

Програма традиційна для таких виставок: лекції-дегустації, фуд-корти, благодійні аукціони, жива музика та ін. Інформація є на офіційній сторінці Facebook-події.

Просто квиток коштує 500 грн., квиток з келихом — 755 грн.

11–12 листопада 2023 року
м. Київ, ТРЦ River Mall (Дніпровська набережна, 12), 3 поверх, зона фудкортів

Немає коментарів: