четвер, 8 серпня 2019 р.

Лист від Всеукраїнської асоціації виробників продукції садівництва та виноградарства до Президента України

Шановний Володимире Олександровичу. Звертаємося до Вас від імені зібрання малих виноградарів та виноробів півдня Одеської області. Складна ситуація, в якій опинилось виноградарство та виноробство малих виноробів Украйни, в цьому році вимагає Вашого втручання та допомоги.


Добрий врожай минулого року дозволив зробити значні запаси вина на виноробних підприємствах, і в цьому році вони відмовляються закуповувати виноград у виноградарів. Виноград з тисяч гектар може залишитись незібраним, а це приведе до зубожіння тисяч родин та недієздатності плодоносних насаджень декілька років і вимушеної розкорчовки виноградників вартістю понад  300 тис. грн. за гектар.

Разом с тим коньячне виробництво України потребує об’ємів винограду майже з 18 тис. га, але за значно нижчими цінами на сировину, ніж на вино. У зв’язку з форс-мажорними обставинами просимо Вас доручити Кабінету міністрів України зробити перерозподіл коштів з Програми відшкодування на посадки виноградних насаджень на компенсацію виноградарям за зданий виноград на коньячне виробництво, та затвердити Програму підтримки виноградарів.

Ми вважаємо, що така ситуація склалася із недобросовісністю (фальсифікацією) деяких виноробних підприємств, які при потенційній врожайності винограду у середньому 6 – 12 тонн з гектару (в залежності від сорту) показують до 100 тонн з гектару, а закупівлю у населення урожайністю по 15 – 30 тонн з гектару. Зрозуміло, що різницю між потенційною врожайністю і намальованою покриває винний фальсифікат, це веде до дискредитації українського виноробства взагалі.

З метою недопущення виноградної кризи у майбутньому, пропонуємо надати доручення: Кабінету міністрів України, Міністерству аграрної політики та продовольства України, Національному науковому центру «Інститут виноградарства і виноробства імені В. Є. Таїрова» розробити та затвердити науково обґрунтовані норми врожайності з одного куща винограду по сортам, тоді відпаде прив’язка до врожайності з гектару від схем посадки, та завищення врожайності. Державній фіскальній службі, Мінагрополітиці перевірити у виноробних підприємств кількість виноградних насаджень, обґрунтовану урожайність з них та наявність виготовленого вина.

Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів, Мінагрополітиці, впровадити безкоштовну томографічну перевірку вин, без якої Держпрод та Центральна дегустаційна комісія не рекомендує вина до уживання.

Всі ці заходи, на нашу думку, стабілізують ринок виноградарства та вина і унеможливлять фальсифікат.

З повагою, за дорученням зібрання
президент ВАВСП Валерій Петров



Нарада членів спілки, малих виноградарів та виноробів півдня Одеської області відбулася 4 серпня 2019 року на території фермерського господарства «Перлина струмка». — Прим. ред.

Немає коментарів: